Mammografie
Mammografie blijft het standaardonderzoek
in het opsporen van borstkanker
Een mammografie heeft een hoge gevoeligheid in het opsporen van afwijkingen, met een laag aantal ‘valspositieve’ resultaten. Deze gevoeligheid wordt nog verhoogd als de opnamen kunnen vergeleken worden met de voorgaande opnamen. Het is dus belangrijk dat je deze beelden meebrengt indien ze niet verricht zijn in MCH.
Tomosynthese
Met een tomosynthese is het mogelijk om de borst in een 3-dimensioneel beeld in het licht te stellen. Hiervoor gebeurt exact hetzelfde als bij een gewone mammografie, maar de compressie van de borst duurt telkens iets langer, dit om de borst over een hoek van 50° te kunnen scannen. Nadien gebeurt een reconstructie van de beelden, waardoor een 3D-beeld wordt bekomen. De radioloog kan dan meer afzonderlijke details in het borstklierweefsel bekijken.
Screeningsmammografie
Een screeningsmammografie (volledig gratis indien je een Belgisch rijksregisternummer hebt) is mogelijk vanaf 1 januari van het jaar waarin je 50 jaar wordt, tot en met 31 december van het jaar waarin je 69 jaar wordt. De mammografie gebeurt op exact dezelfde manier als een klassieke mammografie. Er kan dan op dezelfde dag geen echografie gebeuren. Twee à drie weken nadien zullen zowel je arts als jijzelf van het resultaat op de hoogte worden gebracht.
Echografie van de borsten
Afhankelijk van de densiteit van het borstklierweefsel, en van de bevindingen op de mammografie, wordt er aansluitend nog een echografie uitgevoerd. Echografie kan bij een matige en hoge densiteit van het borstklierweefsel de kans verhogen om toch nog (kleine) letsels op te sporen die initieel niet of niet duidelijk weerhouden werden op de mammografie. Bij een lage densiteit van het borst- klierweefsel is het niet nodig om een echografie uit te voeren.
Praktische richtlijnen en tips
- Een mammografie gebeurt telkens op afspraak
- Vergeet je aanvraagformulier niet
- Breng je voorgaande onderzoeken mee op de dag van het onderzoek indien deze niet in MCH verricht werden
- Een mammografie gebeurt best in het begin van de cyclus (de eerste 14 dagen volgend op de menstruatie), voornamelijk omdat je borsten dan het minst gevoelig zijn, en de mammografie ook iets beter te beoordelen is
- Omdat je je bovenlichaam bij het onderzoek volledig moet vrijmaken, is het gemakkelijker om gescheiden kledij te dragen (dus een broek of rok in plaats van een kleed of broekpak)
- Liefst geen deodorant, zalf, bodylotion of poeder gebruiken. Deze kunnen storingen geven op de beelden. Parfum is geen probleem.