Echografie
De arts brengt eerst een gel aan op je huid en gaat vervolgens met een apparaat (sonde) over het te onderzoeken lichaamsdeel.
Echografie is een onderzoekstechniek die gebruikmaakt van niet hoorbare (ultrasone) geluidsgolven. Geluidsgolven tonen een beeld van organen, spieren en andere structuren door de weerkaatsing op overgangen tussen zachte en hardere structuren.
Voorbereiding onderzoek
Voor een echografie van de bovenbuik organen moet je nuchter zijn. Je mag zes uur voor het onderzoek niet eten, drinken of roken.
- Bovenbuik
- Duplex nierarteries
- Lever
- Galblaas
- Pancreas
- Milt
- Nieren
- Aorta
Voor volgende onderzoeken is het belangrijk dat je met een volle blaas komt. Dit verbetert de kwaliteit van het onderzoek. Begin één uur vóór het onderzoek met het drinken van minstens 1 liter water,of hoeveel je nodig hebt om op het moment van het onderzoek het gevoel te hebben dat je moet plassen. Je mag je blaas pas ledigen na het onderzoek.
- Urinewegen
- Mannelijk bekken (+ eventueel endorectale echo)
- Vrouwelijk bekken (+ eventuele endovaginale echo)
- Zwangerschap <13 weken
- Acute appendicitis: hier is een zekere mate van blaas vullingsgraad aangewezen maar dan liefst door niet meer te plassen voor het onderzoek.
Opvragen van de beelden
Beelden worden onlina via PacsOnWeb gedeeld, dit is een systeem waarmee je radiologische beelden online kan bekijken.
Om de beelden te bekijken kan je op twee manieren inloggen:
- Met referentienummer van het onderzoek en geboortedatum.
- Met een gebruikersnaam, paswoord en referentienummer van het onderzoek (enkel voor zorgverleners).
Het verslag van het onderzoek is niet beschikbaar voor jou als patiënt, wel voor je aanvragende arts. Het grote voordeel van dit systeem is dat de beelden overal beschikbaar zijn bij doorverwijzing naar een ziekenhuis of een andere arts of specialist.