Specialist in de kijker: dr. Thomas Douchy MCH Leuven
Sinds januari 2021 houdt dokter Thomas Douchy raadpleging oncologische heelkunde in MCH Leuven. Hij is algemeen chirurg met als specialisatie oncologische heelkunde
Zijn focus ligt op de behandeling van weke delentumoren (goedaardig en kwaadaardig), kinderoncologische heelkunde, bijnierchirurgie, vaatacces en huidtumoren.
Dokter Douchy houdt tweewekelijks consultatie in MCH Leuven op vrijdagnamiddag van 13u30 tot 16u00.
Hij houdt zich voornamelijk bezig met de chirurgische behandeling van huidtumoren en kleine weke delentumoren, na verwijzing door de huisarts of dermatoloog.
In principe worden huidletsels eerst door de dermatoloog nagekeken, tenzij de diagnose evident is. Kleine weke delen letsels (< 5cm) zoals lipomen en inclusiecystes kunnen ook in MCH behandeld worden. Als er twijfel is of een letsel onmiddellijk verwijderd kan worden of er best eerst andere onderzoeken gebeuren dan mag je dokter Douchy steeds contacteren voor advies via het secretariaat oncologische heelkunde secretariaat.oncologischeheelkunde@uzleuven.be.
Dokter Douchy genoot zijn basisopleiding in Sittard (NL), Genk en Leuven. Nadien volgde hij nog een jaar specialisatie op de dienst transplantatiechirurgie en een jaar op de dienst oncologische heelkunde in UZ Leuven, waar hij sinds 1 augustus 2020 vast staflid is. Het grootste deel van zijn tijd is hij actief in UZ Leuven waar hij gespecialiseerd is in huidtumoren, bijnierchirurgie, weke delentumoren en vaatacces.
Wist je dat?
Weke delentumoren bevinden zich in verschillende types van weefsel zoals spieren, pezen, vet, zenuw- of bloedvaten en bindweefsel. Vaak zijn dit goedaardige letsels, bijvoorbeeld lipomen (vetmassa’s), inclusiecystes, ... . In een zeldzaam geval zijn deze letsels kwaadaardig. De behandeling bestaat meestal/hoofdzakelijk uit een resectie.
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en wordt continu blootgesteld aan aanvallen van de buitenwereld, bijvoorbeeld door UV-straling van de zon. Hierdoor ontstaan kwaadaardige afwijkingen, waarvan de meest voorkomende melanomen, spinocellulaire carcinomen en basaalcelcarcinomen zijn. Na de diagnose bij de dermatoloog is chirurgie vaak de definitieve behandeling.