GLOEDNIEUW CORELAB OPENT IN MCH LEUVEN
De totaalrenovatie van MCH Leuven, die gestart is in januari 2021, heeft deze maand een belangrijke mijlpaal bereikt. Op maandag 14 februari werd het startschot gegeven voor de activiteiten in het vernieuwde corelab.
De werkzaamheden op de tweede verdieping werden eind oktober 2021 afgerond. Sindsdien werd een nieuw corelab opgebouwd. Tijdens de maanden januari en februari werden de nieuwe analyzers uitgebreid getest en gevalideerd. Na heel wat interne verhuisbewegingen en de nodige trainingen van alle technologen werd op 14 februari gestart met de routine-activiteit in het vernieuwde labo.
De grootste blikvanger van deze vernieuwing is de introductie van een totale labo-automatisatie. Hiermee koppelen we de pre-analytische, analytische en postanalytische fase door middel van een track. Na registratie worden de stalen verdeeld en via een “track” naar de verschillende analyzers getransporteerd. Na analyse worden de stalen vervolgens opgeslagen in een koelcel (capaciteit 27000 stalen) en bewaard tot hun verwijdering.
Deze automatisatie zorgt verhoogt de veiligheid van de staalverwerking, zorg voor een continue aanvoer van stalen richting de analyzers en verzekert een volledige traceerbaarheid, van registratie tot verwijdering. Ook het arbeidsintensieve proces van ‘bij-aanvragen’, waarbij extra testen op bestaande stalen worden gevraagd maakt hierbij belangrijke stappen voorwaarts. Na een elektronische bij-aanvraag via Lab Online zal het staal na enkele minuten automatisch vanuit de koeling terug richting analyzers of staalverdeling vertrekken.
Naast de nieuwe toestellen kreeg ook de ruimte een totale make-over. De voordien besloten lokalen werden volledig opengetrokken tot een open en lichtrijk geheel. Nieuwe plafonds met geluiddempend materiaal verbeteren de akoestiek. Ook de technieken zijn volledig nieuw. Het laboratorium is nu voorzien van een labo-brede UPS (“uninterruptable power supply”) om stroomstoringen op te vangen, waar dit vroeger aparte toestel-gebonden UPSsen waren. De waterzuiveringsinstallatie voor de productie van labo-water werd eveneens vernieuwd en ondergebracht op een nieuwe ‘technische’ verdieping. Het labo-water circuleert constant in een gesloten lus en brengt dit via een aantal aftakkingen tot in het labo.
Na deze belangrijke stap is het werk nog niet afgerond. De komende weken en maanden worden de nieuwe procedures verder geoptimaliseerd. Later dit jaar verhuizen ook andere diensten zoals het labosecretariaat en het moleculair labo naar een nieuwe plaats in het gebouw om een volgende fase van de renovatie aan te vatten.