Screening naar baarmoederhalskanker: MCH volgt evidence-based richtlijnen
Sinds 1 januari 2025 is de screeningsstrategie voor het opsporen van baarmoederhalskanker voor vrouwen tussen 30 en 64 jaar gewijzigd. De primaire screening bij deze groep gebeurt nu volgens de nieuwe richtlijnen 5-jaarlijks aan de hand van een HPV PCR-test. In het geval een afwijkend resultaat wordt gevonden, zal automatisch een aanvullend cytologisch onderzoek (de ‘PAP’-test) uitgevoerd worden (op hetzelfde staal.) Dit nieuwe screeningsalgoritme is het resultaat van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en overleg tussen de verschillende beroepsverenigingen en is ook volledig terugbetaald.
Recent kwamen in de media berichten dat sommige laboratoria aanraden om steeds een co-test uit te voeren, met een extra persoonlijk aandeel voor de patiënt. Afgezien van een aantal specifieke indicaties (exit screening 65+, klinische indicaties, bepaalde hoogrisicogroepen) is het aanvragen van een co-test niet nodig cfr. de nieuwe richtlijnen.
MCH bevestigt hierbij dat we de nieuwe richtlijnen ondersteunen en steeds handelen volgens de wetenschappelijke evidentie. Op deze manier dragen we bij aan een correcte, evidence-based en toegankelijke zorg, zonder overbodige kosten.