Het vernieuwde Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker start op 1 januari 2025
Je maakt nog steeds een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog om een uitstrijkje te laten nemen maar de tijd tussen twee uitstrijkjes wordt bepaald door je leeftijd
Tijdige opsporing is de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker. Laat van je 25ste tot en met 64ste tijdig een uitstrijkje nemen.
Ben je tussen 25 en 29 jaar? Dan ontvang je vanaf nu elke drie jaar een uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing. In het labo wordt het staal eerst onderzocht op de aanwezigheid van afwijkende cellen. Alleen als er afwijkende cellen worden gevonden, wordt hetzelfde staal onmiddellijk getest op de aanwezigheid van humaan papillomavirus (HPV).
Ben je tussen 30 en 64 jaar? Dan ontvang je vanaf nu elke vijf jaar een uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing. In het labo wordt het staal eerst onderzocht op de aanwezigheid van HPV. Alleen als er HPV gevonden wordt, wordt hetzelfde staal onmiddellijk getest op de aanwezigheid van afwijkende cellen.
Wat is het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? Hoe kan ik meedoen? Hoe verloopt het onderzoek? Wat zijn de voor- en nadelen? De antwoorden op deze en andere vragen vind je hier.