2023, het jaar waarin de metamorfose compleet is
In 2021 startte MCH met een grote ambitie: in hartje Leuven nog efficiëntere, laagdrempeligere en duurzamere zorg aan te bieden. Half werk was geen optie. Daarom trok MCH de kaart van een totaalrenovatie van de polikliniek en het laboratorium. De polikliniek werd gefaseerd tot op de betonstructuur gestript en vervolgens met een volledig nieuwe indeling en een gewijzigd uitzicht terug opgebouwd. We zijn intussen aanbeland bij de laatste fase van deze metamorfose. De werkzaamheden worden naar verwachting eind juni afgerond.
In deze fase werd op het gelijkvloers en de eerste verdieping de linkervleugel volledig afgebroken. De opbouw is nu volop aan de gang. We bouwen vijf consultatieruimtes en enkele administratieve ruimtes. Ook het onthaal wordt vernieuwd. De vernieuwing en centrale locatie van het onthaal en de wachtzone dragen bij aan een positieve patiëntbeleving. Een moderne, aangename look bekomen we door veel lichtinval. De lichte kleuren en het gebruik van natuurlijke materialen zorgen voor een gevoel van rust en gemak. Daarnaast zorgt het gebruik van hout voor een natuurlijke uitstraling. Er is ook nagedacht over een vlotte doorstroming voor de patiënt, waarbij de circulatie in de polikliniek wordt geoptimaliseerd. Het renovatieplan zet ook in op meer toegankelijkheid voor de patiënt. De nieuwe trappentoren en lift gaan meer comfort bieden en vanuit de parking zal de polikliniek gemakkelijk bereikbaar zijn.
Naast een grondige make-over in het gebouw, krijgen alle gevels een opgefriste look. De mix van krijtwitte gevelpleister en zwarte tegels in combinatie met grote glasgevels vergroten de herkenbaarheid. De vernieuwde voorgevel zorgt voor zichtbaarheid vanop straat en de lange gang met zijzicht biedt je begeleiding naar binnen.
Het groene aspect wordt extra onderstreept door de inplanting van groen daken. We plaatsen groen daken op de nieuwe derde verdieping. Hierbij werd gekozen voor dakbegroeiing met sedum. De voordelen van groen daken zijn divers: een groen dak neemt ongeveer 50% van het regenwater op en geeft dit terug af in de atmosfeer. Daarnaast werkt het luchtzuiverend voor onzichtbare luchtpollen en stofdeeltjes. Deze sedumplantjes houden vocht vast en hebben een koelend vermogen die de temperaturen in de stad doen zakken. De groen daken zorgen ook voor een bijkomend bufferend vermogen en vangen bij hevige regenval het water op.