Nieuwe diagnostische en therapeutische inzichten in OCD
OCD is een frequent voorkomende aandoening (2% van de bevolking). Hoewel de aandoening gepaard gaat met belangrijk functieverlies kennen patiënten toch een lange periode – tot 12 jaar- vooraleer specifieke hulp wordt gezocht en gevonden. Dit heeft in de eerste plaats te maken met de schaamte- en schuldgevoelens die patiënten ervaren over hun symptomen maar ook met het beperkte aanbod aan gespecialiseerde hulpverlening voor OCD, zowel op het vlak van gedragstherapie als voor medicatie. Vaak krijgen patiënten wel psychotherapie en ondersteunende psychofarmaca maar niet volgens de voorgeschreven richtlijnen. OCD bij jongeren toont ook vaak atypische beelden waardoor de diagnose erg wordt bemoeilijkt.
Alle behandelingen zijn voorhanden en gevat in duidelijke richtlijnen en dat laatste is van belang om latere terugbetaling van elektrische stimulatietechnieken (DBS, rTMS) te vrijwaren.
We bespreken de nieuwe inzichten in pathofysiologie, behandeling en richtlijn, en ook de vernieuwing in gedragstherapeutische techniek (zoals het gebruik van virtual reality)
Spreker: dr. Chris Bervoets
Moderator: dr. Jacqueline Van De Walle, huisarts
Inschrijven is noodzakelijk. Deelname kosteloos.
Vragen en inlichtingen
- focus@mchinfo.be
- 016 31 04 00
Informatie
- Syntra AB Campus Leuven, Geldenaaksebaan 327, 3001 Leuven
- Regionaal seminarie
Datum & uur
- 11 februari 2025
- 12:00