VERSTERKING VAN HET MEDISCH AANBOD

Opstart raadpleging hartfalen in MCH Leuven

Sinds 2021 kan je in MCH terecht voor een raadpleging rond hartfalen. Deze nieuwe raadpleging, die doorgaat op woensdagvoormiddag, is gericht op diagnostiek en opvolging van hartfalen. Tijdens de hartfalenraadpleging werken de cardioloog dokter Agnieszka Ciarka en de hartfaleneducator nauw met elkaar samen.

Wanneer we de epidemiologische cijfers bekijken dan zien we dat vier procent van de bevolking lijdt aan hartfalen. Bovendien komt hartfalen vier keer vaker voor dan borstkanker, baarmoederhalskanker of dikke darmkanker. Hartfalen gaat vaak ook gepaard met een ziekenhuisopname, voornamelijk bij 65-plussers. We weten dat we hospitalisaties omwille van hartdecompensatie kunnen vermijden. Daarom hebben we deze raadpleging in combinatie met educatie opgestart.

Raadpleging hartfalen

De patiënt wordt eerst gezien op de raadpleging hartfalen, wanneer nodig wordt na de eerste raadpleging een educatiesessie opgestart. Na de eerste consultatie wordt een hartfalendagboek meegegeven, waarin de patiënt zijn parameters noteert. Het systematisch noteren van de parameters wordt telkens beoordeeld door de specialist op de volgende raadpleging. Deze werking zorgt ervoor dat we een correcte behandeling opstarten met medicatie, opvolging en eventuele aanvullende onderzoeken.

Wat komt er aan bod tijdens een educatiesessie?

Patiënten met hartfalen hebben een verhoogd risico op vochtopstapeling. De eerste tekenen van hartfalen zijn plotse gewichtstoename, verhoogde bloeddruk, snellere pols, gezwollen voeten en kortademigheid. Het doel van de educatie voor de patiënt is om deze symptomen tijdig te herkennen en voldoende te informeren.

  • Informatieve sessie over de aandoening hartfalen en behandeling
  • Meten van lichaamsgewicht en bloeddruk
  • Gezonde voeding, vocht- en zoutbeperking
  • Beweging
  • Medicatie
  • Patiëntgebonden noden en alarmsignalen

De patiënt ontvangt een informatiebrochure over hartfalen en een dagboek hartfalen. Dit dagboek is een hulpmiddel en werkinstrument voor iedere patiënt die lijdt aan hartfalen. We vragen om dagelijks vitale parameters, gewicht en symptomen te noteren.

Wat bij het optreden van alarmerende symptomen?

De patiënt kan terecht bij zijn of haar huisdokter, maar kan ook contact opnemen met de hartfaleneducator. Indien er een aanpassing aan het therapeutisch beleid nodig is, dan wordt er contact opgenomen met dokter Ciarka.

Er is ook een e-mailadres bestemd voor de huisarts. Alle vragen omtrent hartfalen mogen gesteld worden via hartfalen@mchinfo.be.

Dokter Ciarka is ook beschikbaar voor overleg op donderdag- en vrijdagmiddag op het nummer 02 785 03 45.

Uitbreiding raadpleging pediatrie in MCH Leuven

MCH breidt haar raadpleging pediatrie progressief uit de komende tijd, met de bedoeling om uiteindelijk naar een dagelijkse beschikbaarheid van een pediater te gaan op één van beide sites. We hopen hiermee onze ondersteuning van de huisartsen voor pediatrische problemen gevoelig op te trekken. Het gaat om een raadpleging algemene pediatrie, bij voorkeur op verwijzing van en steeds met feedback naar de huisarts.

Deze uitbreiding is een samenwerking tussen zittend titularis professor Rita Van Damme-Lombaerts, dokter Ola Alslaibi, dokter Benedicte Eneman en de dienst pediatrie van Heilig Hart Leuven. We kunnen ook beroep doen op de dienst pediatrie van UZ Leuven voor bijkomend advies bij een erg complexe pathologie.

Met de komst van dokter Ola Alslaibi, pediater van Palestijnse origine, hopen we enerzijds de culturele barrière te doorbreken en anderzijds de drempel naar het zoeken van medische zorg te verlagen, binnen de gekende filosofie van MCH. De medische expertise van dokter Alslaibi in combinatie met haar taal- en culturele achtergrond vormen een meerwaarde voor onze huisartsen.

Dokter Alslaibi heeft een brede interesse in alle takken van het vakgebied en een speciale interesse in kindergastro-enterologie en kindernefrologie. Bovendien heeft zij ook een bijzondere interesse in de psychosociale gevolgen bij ziekten en het ondersteunen van kinderen en hun ouders.

Dokter Eneman Benedicte is geïnteresseerd in alle pediatrische pathologieën. Meer specifiek houdt zij zich ook bezig met kinderhematologie. Dokter Eneman heeft bovendien een bijzondere interesse in kindergastro-enterologie.

Uitbreiding raadpleging psychiatrie in MCH Leuven

Meer en meer vragen patiënten om psychische hulp. Om hieraan beter tegemoet te komen en om de wachttijden binnen de perken te houden, werd de raadpleging psychiatrie uitgebreid in Leuven. Deze werd versterkt door dokter Steven Huysmans en dokter Philip Van Hoof, naast zittend titularis dokter Geraldine Einfinger. Naast algemene psychiatrie heeft elke psychiater zijn/haar specifiek interessegebied.

Ook deze raadpleging is op verwijzing van de huisarts. Een voorafgaande consulatie bij de huisarts is hier beslist een grote meerwaarde, omdat vele patiënten het verschil niet kennen tussen het werkveld van een psycholoog en een psychiater.

Uitbreiding raadpleging oftalmologie in MCH Wezembeek-Oppem

Naast dokter Nancy Verdonck wordt de dienst versterkt door professor dokter Ingele Casteels en dokter Karel Van Keer. Met deze uitbreiding trachten wij een oplossing te bieden voor de steeds toenemende wachttijden in dit specialisme. Deze uitbreiding betekent een aanzienlijke verkorting van de wachttijd.

Professor dokter Casteels is ook gespecialiseerd in pediatrische oftalmologie, voor kinderen vanaf de geboorte. Ook hierin komen we tegemoet aan een vraag vanuit de eerste lijn. De drie oogartsen bieden patiëntgerichte en kwaliteitsvolle zorg in diverse oftalmologische subspecialisaties.

Uitbreiding raadpleging cardiologie, met focus op ritmestoornissen, in MCH Wezembeek-Oppem

Met deze uitbreiding van raadpleging cardiologie, in MCH Wezembeek-Oppem, leggen we de focus op de behandeling van ritmestoornissen en elektrofysiologie. We hoorden zowel van de verwijzers als van de zittende cardiologen dat er nood was om deze sub discipline te betrekken in het cardiologisch aanbod.

Deze raadpleging wordt alternerend bemand door dokter Peter Haemers en dokter Tomas Robyns. Daarnaast behandelen ze ook algemene cardiologische problemen, in samenwerking met de zittende titularissen cardiologie.

Opstart spirometrie testen zonder consult in MCH

Op vraag van onze huisartsen start MCH met spirometrie, zonder aansluitend pneumologisch consult.

Deze onderzoeken worden uitgevoerd als follow-up bij patiënten met astma COPD, waarvan de medicatie en het medisch beleid bepaald worden door de huisarts. De uitgevoerde testen zijn: FEV1, FVC, FEV1/FVC en PEF. Deze testen worden uitgevoerd door een verpleegkundige die de raadpleging pneumologie ondersteunt. De aanwezige pneumoloog maakt een beperkt verslag met korte beschrijving van de resultaten aan in KWS.

Deze onderzoeken vinden plaats op afspraak en na verwijzing. Het is belangrijk dat bij het maken van de afspraak vermeld wordt dat het enkel om spirometrie gaat, zonder afspraak met de pneumoloog.

Nieuwe telezaal in MCH Wezembeek-Oppem

De dienst medische beeldvorming in MCH Wezembeek-Oppem werd uitgerust met een nieuw toestel: een Luminos teletafel met digitale radiografie en fluoroscopie. Samen met de hoge efficiëntie van de grote 43 x 43 cm vlakke detector geeft dit toestel scherpe diagnostische beelden bij de laagst mogelijke stralingsdosis.

Door de deugdelijkheid van dit nieuw toestel gaat de kwaliteit van de onderzoeken omhoog en bovendien daalt de stralingsdosis aanzienlijk. Ook de veiligheid en het comfort van onze patiënten en technologen zijn sterk toegenomen.

De Luminos dRF Max functioneert daarenboven volledig geautomatiseerd, dit zorgt voor zeer beperkte fysieke handelingen van onze technologen. Onderzoeken gebeuren nu sneller, waardoor een vlottere doorstroming mogelijk is. Het toestel kan eveneens in hoogte versteld worden, met een minimale hoogte van 48 cm. Hierdoor krijgen ook kinderen en minder mobiele patiënten makkelijk toegang tot de onderzoekstafel.