MCH-Wezembeek-Oppem is vanaf januari 2025 op zaterdag gesloten.

Indien je op zaterdag telefonisch contact wenst op te nemen met betrekking tot afspraken in MCH Wezembeek-Oppem, kan je terecht op het algemene nummer 016 31 01 00.

ZORG DRAGEN VOOR ELKAAR

Gezonde balans met de McHealthy

Sinds 2021 bieden we onze werknemers maandelijkse toolboxen aan, waarbij we enkele thema’s in de kijker zetten met als doel het algemeen welzijn en de veiligheid van onze MCH-medewerkers te bevorderen.

Elke maand wordt er gewerkt rond een ander thema. Deze thema’s hebben zowel betrekking op werk gerelateerde zaken (bv. verluchting, ergonomie, thuiswerk, veilig met de wagen, slachtofferervaring op de werkvloer, …), als op aangelegenheden in de privésfeer (tips veilig doorwinteren, veilig naar school, veilig vieren met de feestdagen, …).

We maken onderscheid tussen vier groepen waarover gesensibiliseerd wordt:

  1. MCH algemene thema’s: voor iedereen van toepassing en gaat over algemene preventie binnen MCH;
  2. MCH specifiek thema’s: gelinkt aan een specifieke afdeling binnen MCH;
  3. Verkeersveiligheid;
  4. Vermijden van letsels / veilige thuisomgeving.

Oprichting brandinterventieteam in MCH Leuven en MCH Wezembeek-Oppem

In 2022 volgden MCH-medewerkers een opleiding ‘Brandbestrijding met Kleine Blusmiddelen’ met als doel binnen MCH een intern brandinterventieteam op te richten. Na de opleiding kenden de deelnemers de verschillende blusmiddelen en waren ze in staat om een begin van een brand te bestrijden met kleine blusmiddelen en de eerste interventiemiddelen.

De opleiding bestond uit een theoretisch en een praktijkgedeelte. Er werd vooral aandacht besteed aan praktische toepassingen waarin het blussen van verschillende typen van vuurhaarden aan bod kwam. De inhoud van de opleiding zal regelmatig opgefrist worden bij het brandinterventieteam.

Afbeelding1

Levensreddend handelen

Kennis van basisreanimatie en de AED (Automatische Externe Defibrilator) is in veel gevallen al voldoende om een leven te redden. Daarom volgden MCH-medewerkers een praktijkgerichte AED-opleiding. De opleiding had een dynamisch concept met een korte opfrissing van de basis, met extra aandacht voor de uitvoering in de praktijk. Ze leerden de basistechnieken van reanimatie en hoe je een automatische externe defibrillator (AED) gebruikt.

"Bediening is heel eenvoudig, gezien het toestel gesproken instructies geeft, klonk het. Toch is interessant en leerrijk om zelf het toestel uit te testen."

"Bij een hartstilstand zijn de eerste minuten van levensbelang. Onmiddellijk starten met hartmassage verdubbelt de overlevingskansen. De eerstehulptechnieken die we hebben meegekregen zijn zeer waardevol."